Vače

Kaj je prva stvar, na katero pomislite, ko zaslišite besedo Vače? Najverjetneje boste rekli vaška situla. In Geoss. In imate prav. Na Vačah oziroma v njihovi neposredni bližini res stoji povečana poustvaritev situle z Vač, ena najpomembnejših arheoloških najdb, in geometrično središče Slovenije, naše skupno srce. Toda, ali ste vedeli, da so Vače s svojo bližnjo okolico območje s številnimi kulturnimi, etnološkimi, zgodovinskimi in naravoslovnimi znamenitostmi? Tu namreč prav vsak obiskovalec najde kaj zanimivega zase. Ja, tudi vi, spoštovani bralec.

Vače so bile včasih zelo pomemben tržni kraj. Na starem trgu stoji star vodnjak, okoli katerega govori marsikatera zanimiva zgodba o vaških klepetuljah in pesnikih, v neposredni bližini pa cerkev Svetega Andreja skriva prave umetniške bisere - enega najlepših božjih grobov v vzhodni Evropi in slike slovenskih baročnih umenikov. Pot do povečane poustvaritve situle z Vač se imenuje Aleja ustvarjalnosti, kjer stojijo leseni pomniki, ki sprehajalca s svojo simboliko popeljejo nazaj, v čase slovenske samozadostnosti in naprej, v lastno samozavedanje. Ali veste, kako so včasih v teh krajih pridelovali lan in za kaj vse so ga uporabljali? Ja, na Vačah stoji stara sušilnica lanu, ki je postala mali vikend prav posebnega prebivalca. To pa sploh še ni vse. Na Vačah je tudi obala. Čisto prava, fosilna morska obala, kjer se lahko tudi laično paleontološko oko prepriča o pradavnih morskih prebivalcih, o školjkah, spužvah in celo o morskih psih. Mimogrede se lahko ustavite še ob Udi, vaškemu perišču, si ogledate vaško tehtnico ali pa zavijete v Dom Petra Svetika, kjer je danes muzej.

Nad Vačami je staro arheološko najdišče, ki je zdaj preurejeno v arheološko krožno pot z 11 tablami, ki pripovedujejo zgodbo o tem, kako so starinokopi kopali po tem območju in odkrivali prave zaklade stare železne dobe, ki so nam danes v velik ponos. Situla z Vač je namreč le ena izmed mnogih čudovitih arheoloških najdb, ki pričajo o živahnem življenju na tem območju pred 2500 leti.

V neposredni bližini Vač stoji Slivna, privlačen in topel kraj, ki je pravzaprav pravi muzej na prostem. Tu lahko vidite kaščo, toplar, star čebelnjak, kovačnico, sušilnico sadja in se preselite v čas, desetletja nazaj v muzeju starožitnosti.

Geoss je najbolj znan spomenik na tem območju. Ampak, ali ste vedeli, da je to središče Slovenije pravzaprav naše skupno srce, naš dom, kjer smo vsi enako dobrodošli? In da smo Slovenci lahko nanj še posebno ponosni, saj smo skoraj edina država na svetu, ki ima središče tudi javno obeleženo? Če mora vsak Slovenec vsaj enkrat na Triglav, je nujno, da vsaj enkrat obišče tudi Geoss in začuti prav posebno energijo tega območja.

Vače pa slovijo še po eni posebnosti. Tu je doma namreč tudi Družinsko gledališče Kolenc, ki se ukvarja z doživljanjem umetnosti in narave. Člani gledališča zanimivosti predstavljajo na zabaven način, z animacijo, z ljudskimi šegami in navadami, pravljičnimi bitji in s slovenskimi simboli. Šolarje, družine, upokojence, izletnike in druge skupine celo leto navdušujejo z inovativnim stand up gledališkim vodenjem po širšem območju Vač in tako na učinkovit, doživet, sproščen, predvsem pa na zabaven način ustvarjajo nepozabne trenutke vsakemu obiskovalcu. Poleg gledaliških presenečenj ob vodenju pa v gledališču uprizarjajo tudi otroške animacijske predstave v naravi, v katerih gledalci aktivno sodelujejo in sooblikujejo dogajanje.