Turistična kmetija Želinc

Turistična kmetija Želinc

Nadmorska višina: 306m
Pohodništvo, Otroško igrišče, Lov, Kolesarjenje

Kmetijo boste našli v vasi Straža (Želin) ob glavni cesti Idrija – Tolmin, ob sotočju reke Cerknice in Idrijce. Razprostira se na ravnici, daleč stran od cestnega hrupa. Je odlično izhodišče za dnevne izlete (Posočje, Goriška Brda, Postojna, Kras, Piran, Ljubljana, Bled, Bohinj) ali za krajše izlete na bližnje hribe (Blegoš, Porezen, Kojca). Priljubljena je tudi pri ribičih, saj jim reka Idrijca v neposredni bližini nudi pravi užitek in sprostitev.

V bližnjem Cerknem in Idriji ter okolici so na voljo razne kulturne, naravne in zgodovinske znamenitosti. Ob toplem vremenu lahko zaplavate v prostornem bazenu, ki je tik ob hiši, si sposodite kolesa ali se z vašimi najmlajšimi igrate na travniku ali igralih.V zimskem času boste lahko uživali na čudovito urejenem smučišču SC Cerkno. Večerno savnanje in namakanje v masažnem bazenu pa bo še dodatno prijalo po napornem smučanju . Poskrbljeno je tudi za kulinarične užitke. Doma pripravljene marmelade, med, razni namazi, sveže pečen kruh navdušijo vsakega gosta že pri zajtrku. Zelo so okusni suhomesnati izdelki, v zimskih mesecih koline, raznovrstni štruklji, pa tudi preproste kmečke jedi so po želji na jedilniku. Značilni idrijski žlikrofi z različnimi prilogami so zmeraj na voljo. Kmetija Želinc je tudi članica Hiš s tradicijo, katerih znak predstavlja domačnost, tradicijo in prepoznaven značaj v celotni infrastrukturi.

Dostop do kmetije: Štiri kilometre je vas Straža oddaljena od Cerknega, ki ga najbolj poznamo po starodavni pustni prireditvi, imenovani laufarija. Več o tem vam bodo povedali Brusovi.
Jeziki, ki jih govorijo na kmetiji: Nemščina, italijanščina, angleščina in hrvaščina.