Triglavski narodni park

Triglavski narodni park

Oceni izletniško točko

Pohodništvo, Kolesarjenje

Kraljestvo Sedmerih triglavskih jezer je dežela, ki se ne zna smehljati, tako globoko resno so ustvarjalne sile narave oblikovale njeno obličje in mu izbrale barve. S temi besedami je dr. Julius Kugy opisal Dolino triglavskih jezer, kjer se je narodni park rodil in se pozneje razrasel do današnjega obsega. 838 km2, 25 naselij in zaselkov, 2200 prebivalcev

Kaj nam park ponuja?
-Naravoslovna učna pot Vrata za doživetje ene najlepših ledeniških dolin v Alpah. Izhodišče: Mojstrana (Pri Rosu), trajanje ogleda: 4 do 5 ur.
-Soška pot združuje izjemne naravne lepote in značilno kulturno dediščino od izvira Soče po dolini Trente in Soče do meje parka pri Kršovcu (Kal Koritnica). Izhodišče: izvir Soče (trajanje ogleda do Info središča v Trenti 2 do 3 ure, dolžina celotne poti je 20 kilometrov).
-Pokljuška pot skozi gozdove, čez pašne planine in do nekaterih zgodovinskih zanimivosti, ki se povezujejo v tematsko parkovno pot. Izhodišče: Mrzli Studenec, ogled traja 3 ure.
-Učna pot šotno barje Goreljek za spoznavanje posebnosti in pomena šotnih barij, ki spadajo med območja najbolj dragocene narave v Evropi. (Pot je vključena v Pokljuško pot.) Izhodišče: Goreljek, trajanje ogleda 1 ura.
-Kolesarska pot Radovna. Doživite Radovno – dolino, reko in vasi – s kolesom ter spoznajte njene naravne in kulturne posebnosti. Izhodišče: Krnica pri Zgornjih Gorjah, ogled traja 2,5 do 3,5 ure.
-Predavanja in otroške delavnice v Malem info središču TNP, kjer lahko odrasli prisluhnejo temam o varovanju in ohranjanju narave, otroci pa na poučnih delavnicah ustvarjajo in se igrajo.
-Predstavitve Triglavskega narodnega parka v besedi in sliki, legenda o Zlatorogu ter organiziranje ustvarjalnih delavnic na šolah, v naravi ali informacijskih središčih po dogovoru.
-Fotografske delavnice za ljubiteljske fotografe za namene zbiranja fotografskega gradiva o naravnih, kulturnih in etnoloških posebnostih parka.
-Vodeni izleti po parku pod strokovnim vodstvom naravovarstvenih nadzornikov – parkovnih vodnikov za spoznavanje najlepših in najzanimivejših kotičkov TNP.

Dostop do parka:
Avtobus vozi iz Ljubljane do Bleda in naprej do Bohinjske Bistrice, Bohinjskega jezera in Hotela Zlatorog na zahodni obali Bohinjskega jezera, na Jesenice in v Mojstrano, Gozd – Martuljek, Kranjsko Goro in Rateče. Poleti je možen prevoz z avtobusom iz Kranjske Gore čez Vršič v Bovec. Avtobusne proge so tudi v Tolmin, Kobarid in Bovec iz smeri Nove Gorice ter Idrije in Ljubljane. Vozni redi avtobusov se lahko preverijo na spletni strani Avtobusnega prometa.
Z vlakom iz Ljubljane se lahko pripeljete do postaje Lesce–Bled, od koder vozijo naprej lokalni avtobusi. Z Jesenic (zveza za Ljubljano, Avstrijo) vozi vlak do Nove Gorice in nazaj. Med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom ter Mostom na Soči vozi tudi avtovlak, ki ima poseben prostor za kolesa.

a) Informacijsko središče na Bledu je odprto skozi vse leto.
b) Dom Trenta na Logu v Trenti,
odprt od maja do oktobra med 10.00 in 18.00,
tel. in faks: 05 388 93 30
c) Pocarjeva domačija v Zgornji Radovni,
od 24. junija do 15. septembra med 11.00 in 18.00
(petek, sobota, nedelja), skupine po dogovoru

Triglavski narodni park je bilo prvo zavarovano območje v Sloveniji, razglašeno leta 1924 v dolini Sedmerih Triglavskih jezer. Obsega 84.805 ha, najvišja točka parka je vrh Triglava (2864 m), najnižja pa v Tolminskih koritih (180 m). Namen ustanovitve parka je bil ohraniti izjemno naravno in kulturno dediščino tudi prihodnjim rodovom, zato v njem veljalo posebna pravila obnašanja. Prepovedano je odlaganje odpadkov in trganje cvetlic, kurjenje ognja, šotorjenje in parkiranje pa je dovoljeno le na posebej določenih mestih.

Kontakt info