Tolminski muzej

Tolminski muzej

Razstave, Izobraževanje

Zgodovina Tolminske, ki sta ji nekdaj pripadali tudi bovško in kobariško območje, se ponaša z bogato arheološko, etnološko in kulturno-zgodovinsko dediščino. Prvi Muzej za Tolminsko, ki je bil v stavbi Coroninijeve graščine v Tolminu, je bil za javnost prvič odprt leta 1951. Ustanovljen je bil z namenom, da bi zbiral, ohranjal in predstavljal to bogato in raznoliko narodovo zapuščino. Kot samostojna institucija je deloval dobrih sedem let; leta 1958 je bil priključen Goriškemu muzeju in pod njegovim okriljem kot Tolminska muzejska zbirka ostal polnih 42 let.

Aprila leta 2000 je Tolminski muzej ponovno postal samostojni javni zavod, ki deluje na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin. Strokovno pokriva področja arheologije, etnologije, zgodovine in umetnostne zgodovine. Njegov sedež je še vedno v mogočni Coroninijevi graščini sredi Tolmina, kjer se poleg upravnih, depojskih in razstavnih prostorov nahaja še priročna strokovna knjižnica in poročna dvorana, v kateri občasno potekajo tudi različne manjše kulturne prireditve.

Poleg zbirk in razstav v matični hiši skrbi Tolminski muzej tudi za več zunanjih zbirk in objektov. Pod njegovo upravljanje ali pa zgolj strokovni nadzor spadajo arheološki muzej in temelji rimske hiše na Mostu na Soči, spominske razstave Simona Gregorčiča na Vrsnem, Cirila Kosmača na Slapu ob Idrijci in Simona Rutarja v vasi Krn, etnološke zbirke v domu TNP v Trenti, v starem jedru Breginja in v Robidišču, lesena kašča na Pečinah in nemška kostnica ob sotočju Soče in Tolminke.

Kontakt info