Sorica vabi

Slatnar in Lajnar sta vlečnici, ki trenutno obratujeta v osrčju Soriške planine. Torej, zdaj imate odgovor, če slučajno niste vedeli kam na sneg.

Soriška planina ni znan samo po Groharju in sankanju ampak tudi potem, da se tam lahko nasmuča cela družina, tudi tisti z najmlajšimi, ki prvič stopajo na smučke ali sedajo na sanke.

Soriška planina je smučarski center, ki se razpoteza na višini 1350 do 1550 metrov nadmorske višine in je zelo primeren za prve zavoje na snegu. Pravijo mu tudi družinski smučarski center znan pa je tudi po svojem tekmovalnem poligonu, kjer si skoraj vsak teden merijo moči predvsem mlajši tekmovalci. Na Soriški planini so se kalile največje zvezde svetovnega smučanja vrsto generacij nazaj zato je to središče znano skoraj vsem smučarjem, ki jih danes gledamo po televiziji na tekmah svetovnega pokala. Smučišče ima slalomsko, veleslalomsko in smuk progo. Ima celo samomerilno progo na kateri se lahko preizkusi in oceni svoje znanje prav vsak rekreativni smučar.

Na pohajkovanje po vrhovih Soriške planine se lahko odpravite peš, s krplji. Za organizirane skupine nudijo vodene pohode ob predhodnem dogovoru. Možna je tudi izposoja krpelj ob predhodni najavi. Soriška planina je odlično izhodišče za različno zahtevne pohodniške izlete, dolžino ture pa lahko vsak pohodnik prilagaja svojim zmožnostim.

Ko je snega dovolj na Soriški planini obratuje tudi tekmovalna sankaška proga Dravh, ki je namenjena državnim in mednarodnim tekmovanjem v sankanju na naravnih progah, izven sezone tekmovanj pa jo uredijo tudi za rekreativno sankanje. Možno je tudi nočno sankanje.

Zaradi svoje lege, ki ponuja enkraten razglede na Karavanke in Julijce, zaradi svoje dobre gostinske ponudbe, zaradi urejenih tekaških prog, sankališč smučarske šole je Soriška planina prav gotovo smučarski center, ki ima vse, kar imajo veliki.

Smučišče Soriška planina lahko obiščete tudi z avtodomi. Možno je prenočevanje in uporaba sanitarij ter priklop na elektriko pri gostišču Brunarica. Obvezna je prijava oseb v gostišču Brunarica in plačilo turistične takse ter parkirnine.

V Brunarici so sobe  preproste in prijetne. Na voljo je sedem sob z različnimi posteljnimi razporeditvami, od tega pet sob z lastno kopalnico ter dve mansardni sobi, ki si kopalnico delita. Tri sobe si delijo balkon in pogled na vrh Soriške planine. V pritličju Brunarice se nahajata jedilnica in bar. Ob predhodnem dogovoru je možno najeti prostor za žar.

Dostop do Soriške planine je s treh strani. Iz Ljubljane, osrednje Slovenije, prek Škofja loke, Železnikov in Sorice. Z Gorenjske pridemo prek Bleda in Bohinjske Bistrice. Primorci pa preko Mosta na Soči, skozi Baško grapo do Podbrda in nato preko Petrovega Brda in Sorice.

Soriška planina je tudi enkratna izhodiščna točka za številne krajše in daljše izlete. Seveda si lahko te izlete podaljšate na več dni saj lahko prespite v prijetni brunarici v središču centra ali pa malce nižje v Spodnji Sorici v prav tako zelo prijetnem gostišču.

 

INFORMACIJE:

soriska.planina@krajnik.si

Avtor: M. C.