Snežna jama pod Raduho

Snežna jama pod Raduho

Oceni izletniško točko

V objemu stoletnih gozdov se 1500 metrov visoko odpira vhod v čudoviti podzemni svet Snežne jame, ki obiskovalce navdušuje že z vhodno udornico, še bolj pa s svojo notranjostjo, ki je pravi biser alpskega sveta.

Snežna jama leži na JZ pobočju Raduhe, mogočne, pet kilometrov dolge in 2062 m visoke gore nad reko Savinjo, med Lučami in Solčavo. Dolgo je bila notranjost jame skrita ljudem. Vhodna udornica je bila prvič omenjena in registrirana kot Snežna jama že 1. 1. 1939 leta, vendar nihče ni vedel, da se pod 5-6 m debelo snežno odejo skriva vhod v prečudovit podzemni svet. Jamo in njeno notranjost smo jamarji, člani kluba »Črni galeb iz Prebolda, odkrili 23. 8. 1981. Zaradi izjemnih lepot in zanimivosti smo jo uredili za turistični ogled.

Od 14. julija 1990 je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji in hkrati jama, ki bi ji težko našli primerjavo ne le v Sloveniji, ampak tudi v svetu. Starost jame se ocenjuje na 10-12 milijonov let. Njena enkratnost so poleg ledu in kapniškega okrasja, ki ga običajno na takšni nadmorski višini ni, tudi kapniške tvorbe, ki so vsaj dvakrat starejše kot v do sedaj znanih jamah na Krasu. Če pa k temu dodamo odkritje okostja jamskega medveda s čemer je jama dobila še dodatno vrednost in zanimivost ter biospeleološke raziskave, s katerimi so med drugim odkrili endemične jamske hrošče ( Oryotus raduhensis, Aphaobius mileri alpinus, Aphaobiella mlejneki moravec, Anophtalmus pretneri naraglavi….), potem je to jama, ki jo velja spoznati, doživeti in z njeno pomočjo stopiti v davno geološko zgodovino.

Z vhodno ledeno dvorano, katere podoba se iz leta v leto spreminja, je ustvarjena rajska podoba kraškega podzemlja. To podobo dopolnjujejo razpadajoče in aktivne sigaste tvorbe: stalaktiti, stalagmiti, mogočni tudi od 5 do 21 m visoki stebri, baldahini, sigaste ponvice, kijasti kapniki iz jamskega mleka malgonita in drugo jamsko okrasje.

Z obiskom Snežne jame lahko obiskovalci doživijo nenavadni podzemni svet in pokukajo v zgodovino davno minulih dob kilometer in pol dolgega jamskega sistema. S karbidovko v roki in ob vodstvu izkušenega jamarja - vodnika jama razkriva svoje skrivnosti in lepote in obogati obiskovalce z informacijami o krasu in kraškem podzemlju, Na koncu poti pa jih čaka še nevsakdanje presenečenje, ki prijetno zaključi potepanje po podzemlju Raduhe.


Jama je odprta:
- junija in septembra ob sobotah, nedeljah in praznikih (vodeni ogledi so ob 9, 11, 13, in 15 uri)
- julija in avgusta ob petkih, sobotah in nedeljah (vodeni ogledi so ob 9, 11, 13, 15 in 17 uri)

Za večje skupine, vsaj 20 oseb, je ogled možen tudi izven urnika po predhodnem dogovoru. V kolikor so vremenske razmere ugodne, tudi v maju in oktobru.

Kontakt info