Pomnik bralni znački

Pomnik bralni znački

Oceni destinacijo

Pomnik Bralni znački stoji na skrajnem desenm robu Spominskega parka, zato je bil že dvakrat žrtev objestnih voznikov. Postavljen je bil v rojstnem kraju gibanja za bralno značko na pobudo KD Prevalje in Grete Jukič. Dve marmorni plošči sta razprti kot knjiga in na njej sta v bronu upodobljena pobudnika Bralne značke. Knjiga je zelo varno vpeta v podstavek.

Pomnik Prežihovi bralni znački je postavljen v spomin slovenski kulturni posebnosti – gibanju oz. branju osnovnošolcev po Sloveniji in zamejstvu za bralno značko. Ideja se je rodila v osnovni šoli na Prevaljah, pobudnika sta bila prof. Stanko Kotnik, učitelj slovenskega jezika in takratni ravnatelj Leopold Suhodolčan.

V prostorih osnovne šole na Prevaljah, ki nosi ime po akademskemu slikarju Franju Golobu, je urejen muzej bralne značke. Na tej šoli je bil dolga leta ravnatelj mladinski pripovednik in dramatik Leopold Suhodolčan, doma s Prevalj. Ker je bil prav on začetnik in pobudnik tekmovanja mladih v branju, t.i. bralne značke, so njemu v spomin delavci in učenci prevaljske šole uredili prostore, kjer je prikazana zgodovina tekmovanja za bralno značko, ki je v letu 2006 praznuje 45. obletnico.

Kontakt info

  • Spominski park Prevalje
    Ugasle peči
    2391 Prevalje