Podpeško jezero

podpeško jezero

Poletna točka, ki je priljubljena med mladimi ljubitelji skokov v vodo, idilični okolici in bližini prestolnice. Zato je Podpeško jezero tudi zelo priljubljena točka med Ljubljančani.

 

Na južnem robu Ljubljanskega barja je pri naselju Jezero tik pod severnimi obronki hribovja jezero s skoraj pravilno okroglo obliko. Ni težko uganiti, da je vas dobila ime po tem več kot 50 metrov globokem jezeru. Okolica je idilična, travnato nabrežje se poleti spremni v pravo plažo. Jezerce  je skoraj jezero, saj daljši premer meri okoli 140 metrov, krajši dvajset manj. Poleti se voda segreje do 25 stopinj, kar pomeni osvežitev za vse okoliške prebivalce kot tudi kopalce iz 15 kilometrov oddaljene prestolnice. S središčem glavnega mesta je dobro povezano tudi z mestnimi avtobusi, ki vozijo po progi številka 19B In ravno oni so Podpeško jezero ali Krimsko jezero vzeli za priljubljeno izletniško kopalno destinacijo.

Uradno je to Jezero pri Podpeči, neuradno ali ljudsko pa Podpeško jezero, Jezero pod Krimom, Pokrimsko jezero… vendar to ni toliko pomembno kot je pomembno dejstvo, da se sploh še ne uvršča na seznam kopalnih voda. Morda je tako tudi bolje, ker, ko ga uvrstijo bo verjetno gneča še večja. Najbrž pa bi bil uvrstitve na seznam vesel bližnji birt gostilnice, ki se tudi imenuje Jezero, ki je daleč okrog poznana po njihovem kruhu s čebulo.

Podpeško jezero leži na severozahodnem robu skoraj kilometer dolge in pol kilometra široke kotanje, ki jo vleče v dinarsko smer, kateri domačini pravijo Zajezero. Napaja se iz številnih kraških izvirov, ki se stekajo v Mlinski potok, ta pa na jugovzhodni strani v jezero.

Potapljači so dokazali, da je jezero globoko 51 metrov. Z muljem prekrito dno se spušča proti sredini jezera, kjer se v globini približno 15. metrov strmo zlije v lijak, ki deluje kot ponor, saj so stene lijaka navpične ponekod tudi previsne. Skozi ponor voda odteka v podzemno v 300 metrov oddaljene izvire Hruškega potoka, ki se nahaja pri osnovni šoli v vasi Jezero. Na ravnici v okolici jezera prevladuje močvirnat svet in je zaradi tega jezero naravni spomenik Slovenije. Rumeni blatniki ali strokovno napisano Nuphur luteum, vodne trajnice iz družine lokvanjevk, zato delujejo kot jezerski nakit. Postrvi, krapi in ščuke so njegovi prebivalci, ribiči pa njihovi lovci, ki pa v poletnem času ne lovijo, ker jih motijo kopalci.

In ravno kopalci so nad Podpeškim jezerom najbolj navdušeni. Tisti najmlajši še toliko bolj, ker imajo na razpolago tri urejene lesene pomole in globoko vodo pod njimi, ki jih vabi, da izpilijo skakalno tehniko. Starši so precej bolj mirni ob gledanju otroških vragolij, ker vedo, da gre za eno od najbolj globokih slovenskih jezer.

Mi smo ga obiskali slučajno. Podpeško jezero nam je služilo kot izhodiščna točka za kolesarjenje do znamenite cerkvice Svete Ane in Svetega Lovrenca, ter Krima preko vasi Planinca, za Rakitno pa je zmanjkalo moči, zato smo se izmučeni vrgli v jezero in bili sklepčni, da se nahaja na pravem mestu in da je več kot osvežujoče. Prijatelj nas je peljal ogledati si še za javnost zaprti jami Skedmenica in ledeno jamo.

Podpeško jezero je odlična točka za družinski izlet. Mi predlagamo nadgradnjo, ne samo kopanje in skakanje v vodo, ampak tudi nekaj dodatnega miganja. Predlagamo, da jezero vzamete za izhodiščno točko pohoda do Svete Ane. Ni daleč, le slabo uro, če imate male otroke, drugače pa ste še prej gor. Ne morete zgrešiti. S parkirišča ob jezeru nadaljujemo pot v označeni smeri proti Sveti Ani, ob levi strani jezera in že po nekaj deset metrih vas smerokaz usmeri desno na gozdno pot. Od tam naprej ne morete zgrešiti, saj vas na vsakem razpotju table usmerjajo do vrha. Po približno 40. minutah hoje od izhodišča pridete na rob gozda, kjer desno navzgor že zagledate cerkev. Pot je dokaj strma vendar ne preveč pa še počivalne klopce so ob poti. In potem, ko se na vrhu naužijete lepot razgledov se vrnete k jezeru in skočite vanj…

Prepričani smo, da se nam boste zahvalili za namig in da boste povedali naprej, da ste ga dobili na Kamnaizlet.si

 

 

Avtor: M.C.