Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Oceni izletniško točko

Nadmorska višina: 828m
Prenočišča, Pohodništvo, Izletniška točka

Novomeška podružnica SPD je v bližini studenca Gospodična, na severozahodnem pobočju Gorjancev, postavila leta 1930 zavetišče z 20 ležišči, ki je bilo leta 1942 požgano. Na tem mestu je PD Novo mesto postavilo planinsko kočo in jo svečano odprlo 18. septembra 1949. Ker sčasoma ni več ustrezala potrebam obiskovalcev, so v letih 1973 in 1974 ob pomoči tekstilne tovarne Novoteks zgradili nov dom in ga odprli 21. junija 1975. Poimenovali so ga po narodnem heroju Vinku Paderšiču-Batreji (1916-1942), organizatorju OF v krajih pod Gorjanci. Doma se je oprijelo tudi ime "Gospodična" po studencu, ki izvira pod domom. Leta 1984 je dom vzela v zakup Tovarna zdravil Krka iz Novega mesta, ta je dom preuredila in posodobila, leta 1990 pa tudi na novo opremila. Leta 1994 je potekla zakupna pogodba, z domom odslej gospodari PD Novo mesto samo.

Dom je od 1. maja do 30. septembra odprt vsak dan, razen ponedeljka in torka. Od 1. novembra do 30.aprila je dom odprt od sobote do nedelje ter ob praznikih. V gostinskem prostoru je 100 sedežev in točilni pult, na terasi pred domom pa je pri mizah prostora za 100 oseb. V 4 sobah je 17 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 32 ležišč. Dom ima WC, umivalnico s toplo in mrzlo vodo, centralno ogrevanje, tekočo vodo, elektriko, telefon.

Razgled:
Od doma je lep razgled od zahoda proti severu. Na zahodu se vidi Kočevski Rog, od zahoda proti severu se med Krko in Savo razprostira Dolenjsko gričevje, za njim se dviga Posavsko hribovje s Kumom, na obzorju pa se vidijo Karavanke ter Kamniške Alpe. Med Gorjanci in Dolenjskim gričevjem je obširno Krško polje. Lepo se vidi Novo mesto in Trško goro. Razgleda proti vzhodu in jugu ni, ker ga zakriva hrbet Gorjancev.

Vzponi na vrhove:
- Trdinov vrh (1178 m), 1 h (Lahka pot)