Planinska koča na Kozleku

Planinska koča na Kozleku

Oceni izletniško točko

Nadmorska višina: 997m
Prenočišča, Pohodništvo, Izletniška točka

Koča stoji tik pod vrhom Kozlek na zavetni strani južnega roba visoke Snežniške planote, ki se strmo dviga nad Zgornjo Reško dolino. Kozlek je najvišji vrh tega roba.

Kočo so zgradili planinci Planinske skupine Podgora, ki deluje v vaseh Zgornje Reške doline. Temeljni kamen so vzidali 1. maja 1990. Delo je napredovalo počasi zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, ki so jih zbirali z nabiralnimi akcijami. Večino dela in prevozov materiala so opravili s prostovoljnim delom. Kočo so slovesno odprli 1. maja 1994 ob 37. prvomajskem srečanju na Kozleku.

Koča je odprta ob nedeljah, od 1. maja do 15. oktobra. V gostinskem prostoru je 16 sedežev, pred kočo pa še 20. Na skupnem ležišču je 10 ležišč; suho stranišče; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; voda kapnica, agregat za elektriko.

Razgled:
S Kozleka je prelep razgled na vse strani, razen proti vzhodu, saj ga zakrivajo borovci. Na južni strani leži Zgornja Reška dolina med Ilirsko Bistrico in Zabičami. Nad dolino se dvigajo Dolenjski in Novokrajski vrhi, za njimi pa vrhovi v Čičariji z Učko. Proti jugovzhodu se blešči Kvarnerski zaliv, kjer vidimo otoka Krk in Cres, levo od zaliva pa vrhove v Gorskem Kotarju na Hrvaškem. Na zahodu se nad Reško dolino širijo hriboviti Brkini, zadaj pa se vleče dolgi hrbet Slavniškega gorovja s Slavnikom v sredini. Ob dobri vidljivosti se na obzorju vidijo Dolomiti. Proti severozahodu je dolgi rob Snežniške planote s Srednjim in Golim vrhom ter Gabrovcem v ospredju, v tej smeri pa se lepo vidi Vremščico, Nanos in Čaven. Na severu so na obzorju Julijske Alpe s Triglavom, spredaj pa predalpski svet s Cerkljanskim in Idrijskim hribovjem ter Škofjeloškim pogorjem.

Zanimivejše ture:
- Kuteževsko Gradišče (874 m), prazgodovinska naselbina ob poti v Kuteževo, naseljena še pred Rimljani - 45 min.