Planina pod Golico

Planina pod Golico

Oceni izletniško točko

Planina pod Golico je idilična vasica v občini Jesenice. Dostopna je iz središča Jesenic, kjer se od zdravstvenega doma vije strma cesta do naselja, ki je skrito med Karavankami. Leži ob južnem pobočju obmejne gore Golica, ki je priljubljena izletniška točka. Vas so včasih imenovali Planina in njeni prvi prebivalci so bili pastirji.

Današnje ime je dobila po letu 1945. V mesecu maju in v začetku junija se travniki pobelijo z dišečimi cvetlicam, narcisami ali ključavnicami. Po ljudski pripovedki naj bi ključavnice dobile ime zaradi čebel. Planina pod Golico nudi obilo zanimivih ogledov, kot so Savske jame, cerkev sv. Križa, spomenik vojakom, ki so padli med drugo svetovno vojno, smučišče Španov vrh in kapelica, smučarski dom Črni vrh. Na pokopališču pri cerkvi se nahaja nagrobni spomenik znanega alpinista in fotografa Joža Čopa. V Savskih jamah so bila nahajališča železove rude. Zaradi pomanjkanja rude se je delo rudarjev v začetku 20. stoletja prenehalo. Cerkev sv. Križa je bila zgrajena v drugi polovici 17. stoletja. Naročniki so bili Bucceleni, člani italijanske rodbine, ki so takrat gospodarili rudnikom v Savskih jamah. Smučišče Španov vrh je bilo zelo priljubljeno v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Leta 2005 so ga ponovno oživili s pomočjo projekta Občine Jesenice. Okrepčamo se lahko v baru Žičnica na spodnji postaji žičnice Španov Vrh, kjer nam postrežejo s pijačo in čaji ali na kmečkem turizmu Betel, kjer nam postrežejo z dobro kmečko hrano in pijačo. Kmečki turizem Betel se nahaja na koncu vasi povsem ob vznožju Golice.

Kontakt info

  • Planina pod Golico
    4270 Jesenice
 
Planina pod Golico