Notranjski regijski park

Notranjski regijski park

Oceni izletniško točko

Pohodništvo, Kolesarjenje

Vstop v Notranjski regijski park ponuja naključnemu obiskovalcu presenetljiv pogled. Ob izhodu iz prostranih mešanih gozdov obiskovalec nenadoma uzre pred seboj prostrano ravnico, ki je pravo kraško polje s presihajočim jezerom. Park na zahodu in jugu obdajajo strma pobočja Javornikov, visokih tudi več kot 1200 metrov; na jugu ga ozek greben loči od Loške doline, na vzhodu ga omejuje Bloška planota in na severovzhodu toplo pobočje Slivnice. Severno mejo pa obiskovalčevim očem postavljajo obronki planote Menišije.

Kaj nam park ponuja?
• Čebelarska učna pot na Cerkniškem jezeru. Pretržje (med Dolenjim jezerom in Otokom) pri društvenem čebelnjaku Čebelarskega društva Cerknica. Krožna pot, 250 m (1 ura), 13 pojasnjevalnih točk. Pot je lahka, primerna tudi za tiste, ki težje hodijo. Prehodimo jo lahko v vseh letnih časih. (Informacije: Čebelarsko društvo Cerknica, Popkova 1, 1380 Cerknica, tel.: 041 657 297)
• Naravoslovna učna pot Rakov Škocjan
Mali naravni most, ruševine cerkvice sv. Kancijana na Velikem naravnem mostu. Enosmerna pot, 3 km (3 ure) in vrnitev na izhodišče, 16 pojasnjevalnih točk. (Informacije: Hotel Rakov Škocjan, 1380 Cerknica, tel.: 01 709 74 70, e-pošta: kancijan@siol.net ter Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Postojna, Vojkova ulica 9, 6230 Postojna, tel.: 05 700 06 10)
• Naravoslovna učna pot po Menišiji
Dobec. Krožna pot, 3 km (3 ure), 9 pojasnjevalnih točk. (Informacije: Turistično društvo Menišija, Begunje 28, 1382 Begunje pri Cerknici, tel.: 031 599 523)

Dostop do parka
Notranjski regijski park je dostopen po avtocesti Ljubljana–Fernetiči, ki jo zapustite na izvozu Unec. Dobre avtobusne povezave so samo iz Ljubljane. Avtobusi ustavljajo v vseh vaseh, ki obkrožajo Cerkniško jezero. Tudi povezave z vlakom so dobre. Izstopna postaja za ogled Notranjskega regijskega parka je Rakek. Prednost potovanja z vlakom je tudi to, da lahko s seboj pripeljete kolo. Dobro izhodišče za kolesarske izlete v Rakov Škocjan ali na Cerkniško jezero je ravno železniška postaja.

Kolesarske poti po Notranjskem regijskem parku so dobro označene. (Informacije: Turistično-informacijski center v Cerknici, Cesta 4. maja 51, 1380 Cerknica, tel.: 01 709 36 36, e-pošta: tdrustvo@volja.net)

Od oktobra do aprila se lahko vsak tretji četrtek v mesecu udeležite predavanj z naravoslovno vsebino. Predavanja so organizirana ob 19. uri v prostorih Knjižnice Jožeta Udoviča v Cerknici.