Koča na Žavcarjevem vrhu

Koča na Žavcarjevem vrhu

Oceni izletniško točko

Nadmorska višina: 863m
Prenočišča, Pohodništvo, Izletniška točka

Koča stoji ob robu travnika malo pod vrhom gozdnatega Žavcarjevega vrha (915 m). Zgradilo jo je PD Maribor-Matica in jo odprlo 10. oktobra 1954. To je bila prva planinska postojanka na obmejnem Kozjaku. Leta 1955 so napeljali elektriko, leta 1986 pa je bila tudi temeljito obnovljena. Ob praznovanju 75-letnice PD Maribor-Matica so leta 1994 obnovili in posodobili notranjost koče.

Koča je odprta od petka popoldne do nedelje zvečer, za skupine pa jo po dogovoru odpre oskrbnik tudi med tednom. V gostinskem prostoru je 50 sedežev, toliko jih je tudi na terasi pred kočo. V 11 sobah je 26 postelj, na skupnem ležišču pa 10 ležišč; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinski in spalne prostore ogrevajo s pečmi; tekoča voda, elektrika, telefon.

Razgled:
Izpred koče je čudovit razgled proti vzhodu, jugu in zahodu. Pred vami se bo odprl pogled na južna pobočja Kozjaka in del Dravske doline z Mariborom in Rušami, nad dolino pa se dviga vzhodni del Pohorja, kjer se lepo vidijo smučišča na Mariborskem Pohorju. Vzhodno od Maribora je gričevje Slovenskih goric, na njegovem južnem obrobju Dravsko polje, zadaj pa so gričevnate Haloze, proti zahodu pa se kaže podolgovat hrbet Pohorja s Črnim vrhom in Veliko Kopo.

Zanimivejše ture:
- Duh na Ostrem vrhu (903 m) - 2 h 30 min.
- Tojzlov vrh (703 m) - 1 h 30 min.
- Urban (597 m) - 3 h.

Vzponi na vrhove: - Tojzlov vrh (703 m), 1 h 30 min (Lahka pot)

Dostop z avtom: do parkirnega prostora pri koči najprej po asfaltni Bresterniški cesti, ki se v Bresternici odcepi od glavne ceste Maribor-Dravograd, in potem po gozdni cesti, skupaj 8 km, ali po skoraj v celoti asfaltni lokalni cesti, ki se v Bistrici v Spodnji Selnici odcepi od glavne ceste Maribor-Dravograd, 10km.
Avtobus: AP Bresternica, Bistrica in Gaj: iz Bresternice (žage na Jelovcu) mimo Rožiča 2h; iz Bresternice ob Bresterniškem potoku in skozi Šolarjev jarek 2h15; iz Bistrice v Spodnji Selnici čez Slemen 2h; z Gaja mimo Vrabla in čez Zgornji Slemen 1h30.