Kmetija Kocjančič Zanut

Kmetija Kocjančič Zanut

Oceni izletniško točko

Vinogradništvo

Vse grozdje za vina, ki jih pridelujejo, prihaja izključno iz njihovih vinogradov, zasajenih na izbranih legah briških gričev v okolici vasi Neblo in Golo Brdo.

Obdelujejo 7 ha vinogradov, ki rasejo na tipični briški prsti, opoki, sestavljeni iz slojev laporja, peščenjaka in ilovice, bogate z minerali, ki skupaj z mediteranskim soncem in rahlimi alpskimi vplivi nudijo zelo dobre pogoje za vzgojo vinske trte. Trte uspevajo na višini od 75 do 160 metrov nad morjem, na izrazito sončnih legah. Večina vinogradov je terasiranih in zatravljenih.

Vinske trte vzgajajo tako, da so prisiljene v medsebojno tekmovanje za vodo in hranilne snovi, tako postanejo dovolj močne, da obrodijo zdravo in močno grozdje. Trte so minimalno obremenjene, nizek hektarski donos namreč zagotavlja visoko kakovosten pridelek.

Grozdje dozori do polne zrelosti, za nekatera vina celo do prezrelosti. Grozdje obirajo ročno v zaboje in pazijo, da se pri tem grozdi ne poškodujejo. S trgatvijo ne hitijo in začnejo običajno precej pozno, ko je grozdje popolnoma zrelo, končajo pa konec oktobra s trgatvijo v Brjaču.

Vinogradi so zanje zelo pomembni, zato jim posvečajo prav posebno pozornost. Grozdje in vino pridelujejo na naravi prijazen način. Vključeni so v sistem integrirane pridelave.

Kontakt info

 
Kmetija Kocjančič Zanut