Gremo na drug planet

Gremo na drug planet

 

gremo na drug planet

 

Gremo na drug planet. Spoznajte skrivnosti nočnega neba, planetov, meglic in galaksij v najmodernejših planetarijih po Sloveniji. Popeljali vas bodo na neverjetno potovanje po zvezdnem nebu. Spoznali boste najlepše grške mite in junake ter ozvezdja našega neba. Raziskovali boste planete in zvezde ter se mimo meglic in galaksij odpeljali do konca vidnega vesolja. Vse to in še več, v planetarijih podjetja Odiseja.

Planetarij Odiseja se nahaja ob gostišču Jelenov greben v Olimju. Da bi o njem zvedeli največ smo na kratek pogovor povabili Tilna Matkoviča, ki o njem ve praktično in teoretično vse.

– Planetarij Odiseja je izrazito družinska atrakcija. Naša predavanja in prezentacije so poljudna in primerna za obiskovalce vseh starostih. Ko prvič doživite to izkušnjo, je  za vsakogar izjemno doživetje. Obiskovalec dejansko dobi občutek, da sedi in se premika po vesolju, medtem ko mu naši predavatelji, ki so vsi primerno izobraženi, razlagajo pojme, stvari, predmete, objekte itd., ki se gibljejo okrog njega. To je doživetje, ki v vsakemu posamezniku zbudi notranjega otroka, ne glede na starost. Težko ostaneš ravnodušen, ko dejansko vstopiš v vesolje. Zato našemu planetariju radi rečemo tudi »vrata v vesolje«. Nam najprej pove Tilen in nadaljuje:

– To plat planetarija tudi skušamo predstaviti družinam, saj premnogi menijo, da je raziskovanje vesolja primerno zgolj za fizike, astrofizike, matematike, astronome… Toda temu ni tako. O vesolju smo ljudje pridobili že dovolj znanja, da lahko izluščimo tiste zanimivosti, ki so dovolj preproste, da jih lahko približamo tako otrokom kot odraslim, ki o vesolju ne vedo prav dosti ali pa skoraj nič. In ravno to je tisto, kar planetarij Odiseja dela tako posebno. Poučujemo stvari, ki jih brez problema razume celo otrok, a so hkrati popolna neznanka tudi za večino odraslih. Zaposleni pri Odiseji smo celo mnenja, da se v planetariju obiskovalci učijo tisto, kar bi jih morali o vesolju naučiti že v osnovni šoli, pa jih ne. Zato je obisk planetarija tako primeren za družine.

 

Kaj je vaša posebnost, na kaj ste v Planetarij najbolj ponosni?

-Naša posebnost so naši predavatelji in naše filmske vsebine.

Naši predavatelji so izredno prilagodljivi in iznajdljivi, s širokim naborom znanja. Tako brez težav prilagodijo vsebino predavanja glede na starost ali interese skupine, kar istočasno pomeni, da je vsako naše predavanje unikatno, zanimivo in izvirno. Včasih je sicer res težko ugoditi potrebam vsem, še posebno, če je skupina starostno precej raznolika, vendar se naši predavatelji vedno potrudijo, da znanje o veselju predstavijo na vsem razumljiv in zanimiv način. Morda je zato kdaj kakšna prezentacija za nekaj minut daljša, a nič zato… cena je ista. 😊

Tudi naše filmske vsebine so posebej prilagojene našim potrebam oziroma interesom skupine. V našem planetariju smo mnenja, da mora pri nas obiskovalec dobiti vsaj osnovno znanje o vesolju, ki nas obdaja na kar najbolj preprost a hkrati zanimiv način, ki obiskovalca pripravi še na dodatna vprašanja. Skozi zanimiva in skupini prilagojena predavanja lahko izveste vse kar vas zanima o vesolju.

Kaj kaže prihodnost?

-Rezerv je še kar nekaj. Ena od naših prioritet je ozaveščanje ljudi o tem kaj planetarij sploh je in pa kje se nahajamo. Številni niti ne vedo, da takšen planetarij pri nas sploh obstaja, tisti pa, ki so za nas že slišali, pogosto nimajo prave predstave, kaj ponujamo in kako bogata izkušnja je lahko obisk našega planetarija. Na tem področju smo sicer naredili že kar velik premik s promocijami na socialnih omrežjih in z različnimi nastopi po Sloveniji in tujini.

Kdo so vaši najbolj pogosti obiskovalci?

-Naši najbolj pogosti obiskovalci so mlade družine, ki v planetariju vidijo izjemno priložnost za zabavno, a poučno doživetje, kar planetarij seveda tudi je. Prav tako imamo v planetariju šolske skupine. Ob posebnih dogodkih, ob katerih poleg strokovnejših predavanj izvedemo tudi opazovanja s teleskopi, pa naši obiskovalci izvejo še precej več zanimivosti kot običajno.

Kdo vodi oglede?

-Ker želimo, da so naša predavanja zabavna, zanimiva in predvsem razumljiva vsem, tudi popolnim laikom, so naši predavatelji skrbno izbrani, saj morajo biti izredno usposobljeni, a hkrati zabavni in sposobni skozi celotno predavanje vzdrževati pozornost in interes gostujoče skupine. Pri izboru in oblikovanju naših vsebin pa poleg naših izkušenih predavateljev sodelujejo tudi astrofiziki in strokovnjaki iz drugih področij naravoslovja.

Obisk Olimja in Jelenovega grebena je že samo po sebi posebno doživetje. Enkratne toplice, enkratna gostinska ponudba in če vse združite še z ogledom našega neba, potem vam zagotavljamo odličen izlet.

Gremo na drug planet! :)

Avtor: M.C.

planetarij