Goričko – Tam kjer Prekmurje ni ravno

Goričko – Tam kjer Prekmurje ni ravno

Goričko je verjetno najbolj prepoznaven del Prekmurja. Če ni najbolj prepoznavno, je pa zagotovo najlepši del, mogoče celo najlepši del Slovenije. Tam je vse tako mirno, na trenutke pusto za nas, ki pridemo iz mestnega vrveža, a tako lepo, da si vedno znova očitamo zakaj Goričko večkrat ne obiščemo.

Včasih so bili to vandalski bregi, danes so krajinski park, nekoč sta tam bili dve zgodovinski pokrajini: Slovenska okroglina in Slovenska krajina. Goričko leži in čaka na skoraj najmanj obiskanem delu države, na skrajnem severovzhodu Slovenije med rekama Muro in Rabo. Ime je dobilo po goricah in hribčkih, najvišji hrib štrli le 418 metrov nad morjem. In kdor pomisli, da gre za melanholično ravnino se krepko moti in zmoto prizna, če se tja nameni na primer kolesariti. Kamorkoli pogledaš, se pelješ, povsod so klančki, ne klanci, ampak kratki in strmi klančki, ki te enostavno prej ali slej premagajo in zato moraš po okrepčilo. Njihove specialitete? Opisovati jih nima smisla, poskusiti jih morate. Vino? Mozaično razsejani vinogradi, sadovnjaki, travniki, njive, so najbolj prepoznavni na razglednici, ki si jo sami ustvarimo ob obisku. Goričko je brez večjega središčnega naselja. Obiščete pa lahko Cankovo, Dobrovnik, Hodoš, Puconce, Rogašovce, Šalovce, Grad, Gornje Petrovce, Kobilje, Kuzmo in seveda Moravske Toplice. Vsak kraj se vam bo zagotovo po svoje vtisnil v spomin. Povsod lahko najdete in si dobro ogledate staro kmečko arhitekturo,  spoznate lahko tudi nekatere stare obrti, ki so že zdavnaj potonile v pozabo. Sprehod med goricami, ob vsemi tistimi vinogradi, prek travnikov, po slemenih in skozi gozdove, voziti se po lepih cestah, tudi asfaltnih, je najboljše početje, ki ga priporočamo na Goričkem. Vsak kraj ima svoje znamenitosti, le poiskati jih je treba.

Namig med mnogimi

Sotinski breg ali Kugla je krasen hrib na skrajnem severnem delu Goričkega, tik ob meji z Avstrijo. To je najvišji vrh Prekmurja, ki je tudi geomorfološka posebnost kraja. Hrib nad Ledavo sestavljajo paleozojski skrilavci, ki so najstarejše kamnine na tem območju in se značilno razlikujejo od okolice iz mnogo mlajših sedimentov. Paleozojski skrilavci pogojujejo značilno obliko hriba in s tem specifično morfologijo terena. Na vrhu hriba je stolp z zvončkom. Če pozvončkljate, se vam želja uresniči že do novega leta.

Fuks graba

Goričko ponuja ogromno naravnih znamenitosti. Ena izmed mnogih je tudi popularna Fuks graba. Najdemo jo na Korovski gori po kateri je speljana turistična gozdna učna pot. Na tej poti boste izvedeli vse o Fuks grabi. Pobudnik in ustanovitelj ter oče Fuks grabe je Jože Toplak, ki se že od leta 1993 vedno znava rad vrača v Korovce kjer skrbi, da je ta učna pot še vedno zanimiva.

Ni še prepozno za na kolo

Ena izmed najlepših kolesarskih poti se imenuje Tromejka
Pričetek kolesarske poti je v vasi Tešanovci od koder nadaljujete v smeri – Moravske Toplice – Martjanci – Beznovci – Domajinci – Krašči – Motovilci – Grad – Kuzma – Matjaševci – Trdkova – Ženavlje – Šulinci – Gornji Petrovci – Križevci – Panovci –  Ivanovci – Suhi vrh  in se vrnete v Tešanovce. Pot je dolga 78 kilometrov, višincev se nabere kar 700 metrov, najvišja točka pa je visoka 399 metrov.  Kolesarji smo to rundo označilo kot zahtevno, vendar pa je tudi izjemno lepa, skoraj cela je asfaltirana, le kake dva  kilometre je zelo lepega makadama. Znamenitosti na poti je več, vsekakor pa si oglejte: cerkev Sv. Martina, v Martjancih, Ledavsko jezero v Kraščih, grad na Goričkem, Tromejnik, Križevce, rojstno vas Milana Kučana, astronomski observatorij “Kmica”.

In seveda… hrana

Najbrž ste med nami, ki povsod kamor gremo, jemo domačo hrano. Ko boste na Goričkem morate poizkusiti Dödole! Niste jih še?  Imenujemo jih tudi beli krompirjevi žganci ali oženjeni žganci, ki so na Goričkem doma. Strežejo se kot priloga k mesnim jedem, ali pa kot samostojna jed. Gostišč, ki jih imajo na jedilniku je dovolj, izberite jih več, probajte jih na več načinov, ne bo vam žal.

Srečno pot in krasen izlet vam želi uredništvo in ko se vrnete nam le namenite nekaj stavkov vaše zgodbe!

 

 

Avtor: M.C.

goričko