˝V baški grapi je lepo! Kje?˝

˝V baški grapi je lepo! Kje?˝

baška grapa

Med grebeni Tolminsko-Bohinjskih gora in Cerkljanskega hribovja se vije okoli 30 km dolga dolina reke Bače.

Dostop do nje je iz Gorenjske in Ljubljanske smeri mogoč preko Petrovega Brda, s Primorske smeri se cesta proti Podbrdu odcepi v Bači pri Modreju. Mogoč je tudi obisk z vlakom ali avtovlakom, ki z Gorenjske na Primorsko skozi sedem kilometrski predor vozi vse leto. Da, prav ste prebrali, sedem kilometrski železniški predor!

V ozki dolini, kjer je prostora komaj za reko, cesto in železnico, katera se mnogokrat skrije v preštevilne predore, se na pobočjih hribov razprostirajo slikovite vasice. V tem stisnjenem svetu so globoka korita, skrita pred očmi, med gorami, najbolj odmaknjena in najmanj poznana. Kot bi bila rezervirana samo za najžlahtnejše iskalce odmaknjenih predelov naše dežele. Zaradi velike višinske razlike med izvirom in izlivom ima reka Bača izredno veliko erozijsko moč. Zato je voda izdolbla čudovito grapo, ki jo obdajajo slapovi, korita in stisnjena naselja. Baška grapa ne označuje le ozke doline, ampak tudi močno razčlenjen svet severno nad njenim dolinskim dnom, ki se naslanja na dolg venec Spodnjih Bohinjskih gora na severu in Cerkljanskega hribovja na jugu.

Baška grapa se zaključi v kraju Bača pri Modreju. Tu se Bača rahlo razširi in izteče v dolino reke Idrijce. Železnica v loku zavije čez reko po imenitnem kamnitem mostu. Cesta pa se priključi magistrali iz Idrije prozi Mostu na Soči.

Namig za izlet

Med slikovitimi vasicami lahko omenimo Koritnico in Grahovo ob Bači, kjer si je mogoče ogledati prav posebno tematsko pot. Ta je sestavljena iz sedmih lokacij, na katerih so bili posneti ključni prizori prvega slovenskega filma z naslovom Na svoji zemlji, ki prav letos praznuje svojo 70. obletnico, zato je obisk skoraj nujen, kajne? Na vseh sedmih lokacijah so postavljene informativne table, ki obiskovalca popeljejo v čas nastajanja filma in v ozadje celotne zgodbe.

Tematske table temeljijo na fotogramih, sličicah iz filma in fotografijah.

Kratek opis tematske poti

Po opisu poti iz predstavnega zemljevida, ki ga dobite v Bači: Na Grahovem ob Bači stojijo tri table: prva je posvečena prizoru veselja ob kapitulaciji Italije in stoji na vogalu Doma krajanov. Druga je posvečena prizoru, ko belogardisti zaprejo Tildico, in stoji nad vaškim koritom ob Štefcovemu vrtu, tretja stoji poleg spomenika snemanju filma nasproti Brišarja, vsebinsko je ta zaključna. Pot se mimo cerkve spusti do reke Bače in čez Logarjevo brv vodi proti mogočnemu Logarjevemu mostu. Pred viaduktom stoji tabla s prizorom miniranja mostu.

Na drugem bregu Bače se pot vzpne po pobočju Spodnjega Bukovega do točke, kjer so bili posneti uvodni kadri: Stane, glej jo, našo Grapo! Prava točka je precej visoko na lokalni cesti proti Zakojci, skoraj enaka tabla pa stoji na domačiji Pri Brelhu, od koder je lep pogled na obe vasi, čeprav je očišče precej nižje kot v filmu. Blizu domačije Pri Kobalu se pot po gozdni stezi spusti proti Zarakovcu in prečka Bačo pri balinišču. Po desnem bregu vodi do Koritnice, kjer se povzpne do korita V klancu in točke O, moj Jezus! Spodaj, v središču vasi, pod hišo Pri Gasarju je bil posnet antologijski prizor Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši zemlji.

V Baški grapi je zgolj peščica večjih naselij

Naselja Hudajužna, Podbrdo, Grahovo, Koritnico in Knežo, kar vabijo, da jih obiščete. Čutili boste mir, počitek in doživeli Slovenijo v povsem drugačni sliki. Večina vasic leži na terasah, sončijo se na visokih pobočjih, nad stisnjenim dolinskim dnom… Rut, Kneške ravne, Stržišče, Znojile, Grant, Bača pri Podbrdu,… . Imena spominjajo na naseljevanja nemških priseljencev. Najbolj zanimivo ime ima vas Hudajužna. Nekateri pravijo, da naj bi turki oropali vas, ko so bili vaščani ravno pri južini. Drugi ime pojasnjujejo s hudo pripeko opoldanskega sonca, obstaja pa tudi razlaga, da pomeni Hudajužna hudo ožino oziroma tesno grapo.

Zelooo dolg železniški predor

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar sedem kilometrov dolg železniški predor? Po ozki Baški grapi se čez številne mostove in predore prebija železnica, ki je bila težko zgrajena v izredno zahtevni gradnji, saj so morali premagati gorske pregrade in deroče reke. V Podbrdu, v ozkem zgornjem delu Baške grape je zgrajen bohinjski železniški predor, gre za tehniški spomenik, saj je najdaljši tak železniški objekt v Sloveniji. Stoji na železniški progi od Jesenic do Trsta. Skozi tunel se lahko popeljemo tudi z avtovlakom, kar je prav gotovo zelo zanimivo doživetje. Vozi petkrat na dan iz Bohinjske Bistrice in trikrat na dan iz Mosta na Soči.

Med dolinama Soče in Idrijce ter Baško grapo, na pomolu nad sotočjem rek, se nahaja Most na Soči, ki je naslednji kraj, ki ga bomo kmalu obiskali. Tam je tisto prečudovito, turkizne barve akumulacijsko jezero, ki je drugačno od vseh…

Ko postanemo lačni…

Spisek gostiln oziroma okrepčevalnic v Baški grapi sploh ni skromen kot bi obiskovalec najbrž pričakoval glede na odročnost. Hrana je povsod tipična slovenska, kar pomeni, da mesa ne manjka niti vsega »za na žlico«…

Avtor: M.C.