Grad Turjak

Grad Turjak

Oceni izletniško točko

Grad ima burno zgodovino, njegovo ime, kot tudi ime kraja Turjak, izhaja iz imena izumrlega goveda tur, ki ga imajo grofje Turjaški v svojem grbu. Na vzhodni strani gradu, je v mogočni volovski stolp vzidana kamnita plošča, katere napis govori o najzgodnejši zgodovini gradu. Poleg besedila so v ploščo vklesani grbi in podoba tura, ki je bil včasih pozlačen. V pisnih virih, pa se grad prvič omenja leta 1220. Prvotni grad se stal nekoliko nižje, na sklanem pomolu, od koder se je zaradi odličnega razgleda na rimsko cesto v dolini, lahko učinkovito nadziralo trgovski promet. Kdaj je bil zgrajen zgornji grad ni znano, a sta leta 1318 omenjena še oba. V gradu se je nekaj časa pred preganjalci skrival tudi Jurij Dalmatin.
Med 2. svetovno vojno se je septembra 1943 po bitki več kot 500 vaških stražarjev in legionarjev vdalo partizanom. Partizani so potem izvršili več vojnih zločinov nad ujetniki. Med bitko je bil grad močneje poškodoval in veliko notranje opreme je bilo uničene. V zadnjih letih grad temeljito obnavljajo. V njem danes organizirajo tudi poroke.
1. septembra 2006 je bilo v gradu s strani mednarodnega reda Ordo Supremus Militaris Templi Hierosomilitani Universalis razglašeno veliko priorstvo Neodvisnega reda vitezov templjarjev Slovenije. V okolje gradu Turjak je France Prešeren postavil eno svojih pesnitev, Turjaško Rozamundo.Kontakt info

  • Grad Turjak
    Turjak
    1311 Turjak